Sunday, November 1, 2009

Exam Jawap dengan Tenang kawan-kawan

salam perpaduan.

da start exam untuk kita semua, bermula dengan tmx, titas. walaupun abc ke esei ke.. try to give fully attention masa menjawap. bukan apa. kadang2 kita rasa da tepat da jawapan pertama, bila baca 2nd time. salah.. biasalah membuat pilihan yg tepat kadang2 terpesong..

SEmoga yang menjawap dengan tenang. Pakaian kena jaga kawan2.. jgn sempoi2 pakai jeans..kan da kuar Surat Pekeliling etika pakaian. Jangan sebabkan pakaian kita da tak dibenarkan menjawap exam. susah nanti nak kena balik tukar pakaian. pastikan pakaian berkolar dan berkasut k..

Dan tempat exam pastinya di timur. berebut2 naik bas.. jgn riso, bas ada sentiasa.. time management kena cantik sikit.

Lastly... berdoa sama2 supaya kita mendapatkan kejayaan yang cemerlang dan membanggakan family. doakan untuk kawan2 doakan untuk lecture, doakan untuk semua..

diakhir tulisan. Saya ingin memohon maaf kesalahan yang saya lakukan dan gssu lakukan terhadap anda..
semoga dengan kemaafan anda memudahkan kami dan anda menjawap exam dengan tenang dan cemerlang. Insyallah..

Thursday, October 29, 2009

cuti rehat atau cuti revision week

Salam perpaduan,

sepertinya sedia maklum bahawa kita semua sedang berehat dan bercuti sempena minggu revision week. harap agar teman2 dalam ketenangan dan kekuatan untuk hadapi exam. siapa2 yang tak study lg tu, biasalah last minute ada lagi masa nak belajar. asalkan dapat menjawap exam kn.

bukan mudah nak dapat peluang nak rest masa revision week ni. tapi ada gak kawan2 kita di kalangan fsgk yang masih bz dengan asgment editing lagi. sabar ye kawan.. duit da banyak habiskan.. so teruskan usaha anda.

fakulti lain tu, yang menghafal2 tu teori2 kena hafal sampai kesudah, kang salah teori da salah konsep pulak. alamak menjawap nnti masa exam. nak klentong apa kan.. kalo fakulti kira2 macam feb ke fk ke. rajin2 lah tekan kalkulator itu.. nanti masa exam ada gak jawapan dlam nombor,

mana2 fakulti pun takpe lah yang penting jawap exam dengan tenang. jangan tidur lewat sudah..
nanti kepala pening.. ilmu semua hilang..

kadang2 budak2 unimas ni genius tau.. kalo korang perhatikan juga. time ada bola sepak. liga inggeris lah. or piala juara2.. tak kira pagi esoknya ada exam sekalipun.. pasti warung 2000 tu penuh.. menjerit kegirangan yang menang.. ni baru namanya kepuasan.. malam liverpool vs M.U.. memang riuh n bising. ada melonjak2 atas batu bila liverpoo menang.. yang sugul tu paham2 je lah M.U.. walaupun sapa yang menang, yang penting kita unite. takde sampai gaduh2 ke.. baling2 kerusi. adat menang kalah kan..

next time ada match lagi.. bertemu kita dkat warung.. tp bagi kaum adam saja. kaum hawa.. still membaca n terus membaca. hakikat kejadian wanita itu pun kita tahu dengan 1 akal 9 nafsu.. so kena berusaha lebih..

sekian dulu untuk kali ini.. sahabat2 ku.. selamat berusaha.. wasalam.. tetapkan perjuangan..

Friday, October 16, 2009

KEadilan Student Perlu ditegakkan.

Cara-cara untuk menegakkan keadilan di UNIMAS


Keadilan dari segi:

1) Peruntukan kewangan
2) PErkhidmatan dan Pengurusan

Peruntukan kewangan yang diberikan oleh HEP RM 600 untuk kolej bagi majlis tertentu, kemudian JPK hanya dapat RM 200 sahaja. Mana lagi pergi baki RM 400, anda pikir sendiri.

Kemudian yang mengadukan masalah ini tidak berani nak bawak keatas sebab takut...

so solution nya adalah. Orang yang mengadu ini sila mengadu kepada MPP kebajikan, kalau takut nak jumpa gak.. sila email kepada gssu.. kita akan kumpulkan pelajar yang berani untuk bawak benda ni keatas. sekurang2nya ada gssu isu nak fight ngn HEP ni..

da berbulu sangat dengan HEP yang kuat makan duit student..

Sebabkan itulah UNIMAs tetap akan sunyi dan sepi.. kerana student or JPK tak dapat nak buat program. kalau program berjalan pun staf yang organize..

KENAPA?

Sebab bajet akan diberikan banyakk. da banyak bajet dibagi.. makin banyaklah yang dimakan


FYI:

Majlis rumpun budaya,, bajet rm 400,000 tp anda sendiri lihat.. ada ke program itu student unimas involve?

ada orang kementerian datang??

projek yang sama UM jalankan hampir sebulan.,. tp UNIMAs hanya 1 minggu..

Bayangkanlah.. UNIMAs boleh gemilang kah?

Gemilang makan duit peruntukan..

dengan student yang tak mampu buat apa2?

tp percayalah kawan2 ku sekalian.. akan ada hari yang student akan bergabung. dari ujung timur sehingga ujung barat.. menuntut keadilan..

bangun dan terus bangun!

bersama menentang ketidakadilan hak kita.. kalau dapat bawak SPRM ke Audit negara.. kita fight untuk student.

Alang2 menyeluk pekasam.. biar sampai UNIMAs tumbang!!
buang Staf2 yang makan duit pelajar ni keluar dan berambus dari UNIMAs..

Kita nak menggemilangkan UNIMas,

Jangan biarkan UNIMAs terus menjadi Universiti Mlaysia STAFFFFUCKK..




Saturday, October 10, 2009

why must go to perjumpaan

Perjumpaan adalah bermatlamatkan bahawa pihak pentadbiran akan memberi perhatian kepada pelajar.

Banyak isu-isu melibatkan pelajar yang telah diketepikan. Memang ada MPP yang menjalankan tugas. tetapi sejauh mana maklumat dan perhatian itu diberikan.

sokongan dan kehadiran anda amat diperlukan. sekiranya anda merasakan takut atau perasaan ingin tahu.. Anda hanya perlu pakai pakaian hitam sahaja..
menunjukkan anda sokong kami.

Hal ini kerana, apabila pelajar bersatu ia akan mwujudkan kekalutan kepada HEP dan seterusnya memberi ruang kepada pelajar untuk dibela,

wasalam

Friday, October 9, 2009

Perjumpaan GSSU (santai dan enjoy)


Mari Berkumpul

"SPoke Your Voice Day"


Pada 11.10.2009 (AHad)

Masa : 8.00 Mlm

Tempat : Dataran Canselori

Pakaian : Hitam





Isu utama :

Membuka mata pengurusan bahawa mahasiswa mahasiswi unimas bersatu dalam memperjuangkan kebajikan pelajar.

Supaya kita tidak terus di pinggirkan dalam apa-apa dasar yg dibuat

tiada ideologi politik untuk perjumpaan ini.

walau apapun ideologi politik kita samada
UMNO, PKR, DAP, PAS, SPDP, PBDS, MIC, MCA,

Kita tetap satu sebagai mahasiswa UNIMAS untuk mengubah kearah lebih baik





Saturday, August 22, 2009

Salam Ramadhan..


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut: * Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada); * Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri; * Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya. kepada sesiapa yang mengenali ribuan ampun...

salam lebaran daripada warga kerja GSSU untuk semua muslimin dan muslimat.

wasalam

Friday, August 21, 2009

faizal tahir in UNIMAS-

Setelah 2 tahun pesta konvo sepi kerana tiada penangan daripada kehadiran artis. Akhirnya tahun ini gegak gempita Unimas dengan kehadiran Faizal tahir.

Kenapa 2 tahun tiada artis. jawapannya mudah saja.. bajet kewangan tiada pada masa itu. kerana apa? duit telah dibelanjakan untuk perkara2 lain yang melibatkan staf unimas

tp thanks tahun ni ada juga artis datang.. thanks to MPP gak yang 'bebas' @ PRO-M ini yang berusaha untuk membawa kepada kemeriahan pesta konvo..

video

Tuesday, August 18, 2009

Isu lapuk sekadar untuk di review

Salam.

terdengar juga isu pelajar tahun 1 yang dulunya timbul daripada program 4 tahun jadi 3 tahun, Apa cerita sekarang ek>>

Mungkin pelajar tahun 1 tidak mengetahui isu ini kerana mereka masih fresh lagi dalam dunia UNIMAS. So kalau ada junior 1st year yang membaca ini. Dengar sini baik-baik..

1) anda di susunkan jadual memang canteik.. tp macam mana pun pelajar ini tetap akan extend sebab apa? Senggang dan soft skill. Dengan jam kredit lagi yang sepatutnya 4 tahun dipendekkan kepada 3 tahun..
Pack sungguh jadual u All..

itulah yang dihadapi oleh pelajar tahun 2 sekarang. Tp mungkin mereka sudah sebati untuk extend sebab itu tiada isu ini dibawa dan dibincangkan lagi.

Selain itu, mungkin isu ini biasa bagi pelajar2 tahun 2. Cabaran yang patut dihadapi semua.

Isu ini sepatutnya SIAPA yang patut selesaikan? MPP>?

Sejauh mana kepercayaan kita pada MPP?

Isu ini pun di bawa kepada pihak Kementerian pengajian tinggi. tapi hasilnya?

Semua masih blur. So maklumat ini yang KAMI cuba sampaikan.

sepatutnya MPP iaitu wakil pelajar, membawa MASALAH ini kepada pihak Kementerian untuk menyelesaikan MASALAH dan Bukannya MEminta PAndangan pihak kementerian. MASALAH ini boleh diselesaikan kalau MPP kita bawa isu ini untuk diselesaikan.. Kumpulkan YDP seluruh Malaysia duduk berbincang, hantar memorandum atau petisyen kepada Kemeneterian untuk MENYELESAIKAN MASALAH. Mungkin isu ini dapat diselesaikan.


Saya selaku penulis sangat bertanggungjawab keatas apa yang saya tulis.

Sekian., kalau anda membaca isu ini, sebar2kan ye kepada junior2.. Andalah yang akan menghadapi masa depan yang anda tentukan..

wasalam

Sunday, August 16, 2009

Tahniah buat Pesara Rapelson



Selesai sudah hari graduasi untuk mahasiswa unimas.
Rapelson merupakan pencetus kewujudan GSSU atas kesedaran beliau untuk menyatukan siswa-siswi untuk berani bersuara.

Kenapa beliau seorang OKU mempunyai keberanian untuk bersuara dan berpikiran terbuka, sedangkan kita yang sempurna tidak berani untuk bersuara untuk hak kita.

Tahniah buat rapelson yang banyak memberi impak kepada OKU yang lain antaranya menyebabkan pelbagai kemudahan di sediakan untuk oku antaranya laluan kerusi roda.

Beliau merupakan oku di FAkulti Sains Sosial yang sememangnya sedia maklum agak sukar untuk lulus, namun beliau berjaya bergraduasi..

semasa ingin ditemuramah oleh wartawan beliau melarikan diri kerana beliau tidak mahu menonjolkan diri beliau.. Sedarkah kita beliau oku tidak mendapat keistimewaan langsung.

Selain itu, Wang bantuan untuk OKU yang di berikan oleh JKm pun lambat diperolehi dan Untuk semester pertama beliau, langsung tidak diterima sedangkan menurut JKM wang tersebut telah dihantar ke UNIMAS. Maka.. Anda pikirlah sendiri. itulah kebanggaan kita di UNIMAS

-Tahniah buat saudara Rapelson daripada GSSU-


Saturday, August 8, 2009

Pilihanraya Kampus akan datang- jangan leka

Salam perpaduan buat semua.
diharapka pilihanraya akan datang menjadi peluang pelajar baru tahu untuk memimpin dan dipimpin. Jangan dek kerana mengejar sijil dan nama maka mengambil peluang menjadi MPP.

Mahasiswa yang lain diharapkan turun mengundi beramai-ramai pada pilihanraya akan datang.
Manakala jentera yang sedia ada diharap telah bersedia walaupun kesibukan dengan aktiviti kuliah, namun jangan sampai terlupa untuk pilihanraya akan datang.

Kebanyakan calon MPP adalah daripada L.O yang bertugas untk MAP. Namun kita GSSU akan berusaha untuk mencari calon yang bukan daripada L.O.

kerana masih ada calon yang terbaik di luar sana yang mampu untuk memimpin, mengetuai organisasi dan berani bersuara.

untuk makluman semua, sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat tentang pilihanraya anda boleh email kepada kami..

anda calonkan rakan anda yang berani bersuara.

dan alhamdulillah perkembangan sedia ada bahawa kawasan timur akan kami cuba untuk menang lagi,

MAnakala kawasan barat iaitu fakulti yang ramai pelajar, juga terdapat bakal calon fakulti tersebut sedang bercelaru untuk bertanding. dan atas nasihat dan dorongan beliau akan membuat keputusan selepas konvo, samada bertanding atauu tidak.

Sama-sama kita doakan supaya beliau bertanding di pihak kita. GSSU selamanya.

Friday, August 7, 2009

Pemergian sahabat UNIMAS kita

Salam ziarah dan salam ikhlas..

Seorang sahabat kita yang akan bergraduasi tidak lama lagi telah kembali kerahmatullah. Atas sebab kemalangan jalanraya. Seorang lagi insan yang telah belajar dan menabur bakti kembali kepada NYA. Semoga Roh dicucuri rahmat.

Saya memohon kita sama-sama memberi sedekah Al-Fatihah buat



Farizul Aziz (1985-2009)

semoga roh beliau bersama orang-orang yang beriman

Daripada Nya kita datang kepadanya kita kembali.

Al-Fatihah

Friday, July 31, 2009

UNIMAS patut ditutup atau tidak kerana H1N1

Salam Perpaduan.

sekadar berkongsi berita daripada berita utama kat semenanjung PLKN pun dah ditutup.
dan UITM samarahan da ditutup juga. UNIMAS?

relevan ditutup. sekurang2 nya kita pelajar boleh pulang dan mengelakkan jangkitan daripada staf2 yang mendapat penyakit tersebut.

Memanglah semua nak belajar, PTA, asignment, dan midterm..
tp agak2 lah,. hope kita adalah warga yang berinformasi hendaknya.. h1n1 telah meragut nyawa seorang remaja 20an. di Melaka. hal ini berlaku sebab apa??

ni yang berlaku di Unimas gak.. tak ambil tau hal DUNIA dan HAL Setempat. yang diorang tahu 4K-
1K- Kelas
2K- KAfe
3K-Kolej
4K- Kuching

sambung cerita tu,, budak tu meninggal sebab tak wat cek up. mak bapak pesan g nak hospital, dia reply,, demam biasa je mak.. sok lusa baik lah.. sekarang kat mana? KUBUR..

demam h1n1 ni memang sukar dijangka. tanda2 da dibagitau.. tp kesedaran kita semua.
harap mahasiswa yang lain prihatin.

sekadar berkongsi..
yang baik itu disampai2kan..

wasalam..

Assalamualaikum

Sunday, July 26, 2009

TMJ berangkat ke UNIMAS 27 Julai 09

Salam Takzim dan Perpaduan.

Warga UNIMAS akan menyambut kehadiran TMJ (Tunku Mahkota JOhor) dan KEluarga untuk melawat UNIMAS. Walaupun Tunku adalah orang Johor namun Baginda akan melawat seluruh UNIMAs serta bertemu anak kelahiran Johor. Sebagai Warga UNIMAS kita semua sepatutnya bangga golongan diraja melawat Universiti kesayangan kita ini,

Memandangkan kelas dibatalkan pada hari tersebut. Bersama kita memeriahkan majlis. dan bertemu TMJ untuk menunjukkan sokongan kita terhadap golongan di Raja. Hal ini kerana, baginda ingin bertemu semua warga Unimas.

Saya selaku orang dan anak jati Johor, mengucapkan selamat datang kepada Tunku Ibrahim diatas keberangkatan ke Unimas.

Daulat Tuanku
Wasalam..

dari pelajar kepada pelajar untuk pelajar.

Thursday, July 23, 2009

Perjalanan dari timur ke barat berjalan kaki??

Salam pembuka bicara..

Kelmarin kan ada senggang untuk mahasiswa tahun 1 dan 2.. Tahukah kita yang diorang habis aktiviti jam 6.00 kadang2 ada yg awal 5 petang.. mana yang lincah aktiviti adalah bas kan..

kalo yang lmbat habis.6.30 ke? macammana ye? bas da jalan..

kalau paling sedih.. dapat beratur nak naik last bas.. tp bas da penuh macam sardin.. so yang hujung2 tu xdapatlah naik kan..

cuba kita imagine nak tunggu bus 7.30 gerak semula.. lama kan menunggu,, Solat mgrib macammana bg muslim??
kalo adu kat MPP jawapannya.. pergi solat di masjiid.. boleh solat, tp selesa ke? dengan pakaian yang masam dan berpeluh..

so ramailah adik2 kita ni berjalan menempuh arus menghala ke barat. 5km tue?
jauh ke? dekat je..

Lagipun tiada pun pelajar kita yang junior ni mengadu.. that great.. tiada aduan maka tiada tindakan.. teruskan berjalan.

Penyelesaian:

GSSU sarankan kepada yang berkenaan.. datuk2 nenek2 abg2 kakak2 adik2

1) mintak jasa baik sediakan BAS tmbahan untuk hari rabu saja.. Please! hari rabu je.. PEtang.. untuk junior2 ni balik..

2) Mana2 yg kelab yg tak menggunakan kemudahan di timur.. lakukanlah aktiviti di barat.. PLEASE kawan2 presiden..
3) dalam fikiran.. so hope u all yg membaca tambah2 cara penyelesaian..

wasalam..

i learn to dare to speak.
dari pelajar untuk pelajar kepada pelajar..
Gssu untuk SEMUA.



1)

Wednesday, July 22, 2009

KES Influenza H1N1 DI UNIMAS

Warga UNIMAS yang dihormati,

Adalah dimaklumkan UNIMAS telah mempunyai dua kes positif H1N1 (kes import)
yang melibatkan staf di Bahagian Pentadbiran dan Keselamatan (BPAK) dan
Bahagian Pembangunan dan Pengurusan Sumber Manusia (BPPSM). Staf -staf
yang terlibat sudah dikuarantin dan sedang mendapat rawatan sewajarnya.

Sehubungan dengan itu, semua warga UNIMAS adalah dimohon mengambil
langkah-langkah berjaga-jaga dan segera mendapatkan rawatan sekiranya
mempunyai simptom/simptom-simptom berikut, terutamanya mereka-mereka yang
mempunyai sejarah kontak dengan mereka yang telah disahkan positif

1) Demam melebihi 38C
2) Sakit Tekak
3) Selsema
4) Letih dan lesu
5) Sakit-sakit badan
6) Batuk, tidak berkahak pada peringkat awal

Semua warga UNIMAS adalah dengan ini dimohon agar memandang serius perkara
ini agar penularan wabak ini dapat disekat di kalangan warga UNIMAS. Sila
berhubung dengan Pusat Kesihatan UNIMAS.
Menurut Lau WEE Ming (2009)

Mintak semua tlg sebar2kan maklumat ni.. kalo berhubungan dengan staf pakai topeng.. dulu masa MAP baru suspek je pelajar kita staf da pakai topeng n takut berurusan ngan pelajar..

sama2lah kita berkerjasama.. sebar2kan maklumat..

dari pelajar untuk pelajar
DAre to SPEAK!

Saturday, July 18, 2009

Email yang kami terima bertajuk: FSGK gegar!!!!!

"ada la cerita pasal Fakulti Seni Gunaan Dan Kreatif [FSGK] gegar gara-gara perbuatan YDP kita.
cerita ni semakin hangit kerana timbul pelbagai cerita sampaikan ke timur pun orang tau.

So presiden fine art bengang la sebab cerita yang timbul berlainan.
kerana masalah yang kecil boleh menjadi masalah besar disebabkan oleh YDP kita..

masalah ni berlaku bila ada sorang junior ni report kat YDP pasal orentasi,
tanpa usul periksa YDP kita membuat keputusan yang "bijak" tanpa bertanya pada exco FSGK mahupun sesiapa yang berkenaan dan beliau terus merujuk kepada TNC.

So TNC pn tanye la dekan FSGK, n dekan xtau menahu..sebab 2 dia pn trut bengang.n dia trun padang pada malam perjumpaan minggu orentasi plajar..namun semua cerita yang timbul adalah tidak betul sama skali..so korng pikir la kepandaian YDP kita dalam membuat keputusan..
Profesional la cikit..
terima kasih YDP::

S.u Gssu nak ulas daripada email tersebut:

Salam buat YDP kita. salam takzim dan salam selamat.
Email ini sangat memeranjatkan juga, kerana pengirim directly tuju kepada YDP.

So, kami telah membuat perjumpaan dengan pengirim tersbut. daripada perjumpaan yang dibuat, kami dapat maklumat secara jelas dan tepat di sebelah pihak.

Maka sekarang kami memohon penjelasan daripada YDP sendiri apa yang berlaku, kerana ini melibatkan Dekan FSGK dan TNc.

Persoalan sekarang adalah..

1) Kenapa isu ini dibawa keatas terus tanpa berhubung dengan EXCO FSGK Husna dan Exco KEbajikan RAzuan
2) Adakah suara pelajar yang mengadu itu mewakili seramai 50 orang junior FSGK. Kerana kalo setakat seorang je yang mengadu tu namanya budak tu je yang bermasalah.
3) Kalo kami berada di tempat TNc sekalipun kami akan menerima aduan tersebut kerana ADUAn ini datang daripada YDP! Ydp sebagai ketua dan wakil pelajar.
Sedangkan perkara sebenar adalah Beliau YDP hanya mewakili aduan sebilangan kecil junior.

PEnyelesaiannya::

KAmi memohon agar YDP yang memberikan penjelasan secara terbuka kepada semua presiden program FSGK. kerana Orientasi FSGK terpaksa tertangguh kerana perkara ini.

Berhubung terus dengan EXco Husna juga..

Akhir sekali, sebagai kawan, tak salah kita menegur. Isu ini dibawa ke dalam blog kerana kami mendapat email tersebut. Maka kami telah meminta presiden fine art tersebut bersiap sedia dengan plan A-Z untuk berhadapan dengan YDP. dan membersihkan nama FSGK daripada Dekan mereka.

dan buat YDP, Kalau anda berada di tempat yang benar, anda teruskan dengan kebenaran itu..

Wasalam..
Berani BErsuara! Thanks to Penulis Email.

Ps: Diharapkan agar ada respon daripada YDP..




Salam Ulang TAhun Pertama GSSU

Berkat kesabaran GSSU akan genap setahun pada OGOS ini.

Sejarah dulu menjadi kenangan hanya berbekalkan 10 orang sahaja. Sekarang kami sudah mencecah seramai 169 orang (yang tak sah dalam FS).

Seramai 10 orang yang telah berfungsi sebagai "marketing"

Seramai 10 orang telah bertindak menjalinkan muhibbah

Seramai 10 orang lagi telah bertindak sebagai Pemudah cara

10 orang telah menjadi presiden persatuan fakulti, Kelab, JPK Kolej, dan sebaris dengan itu.

Inilah kami. GSSU.

Salam Ulang tahun Pertama,. Semoga terus suksess dan diterima oleh seluruh UNIMAS

BErsama MEnegakkan kebenaran dan menentang kesalahan di UNIMAS.

All Change! BErani BErsuara


Gssu Radikal

Percayakah anda dengan kenyataan bahawa GSSU Radikal?

Ye kami "RAdikal" terhadap cara atau pentadbiran yang langsung tidak respect pada siswa-siswi.

Kami sangat menitikberatkan soal AUKU, Majoriti pelajar unimas tidak tahu apa itu AUKU. Sedarkah anda bahawa ramai pelajar UNIMAS yang boleh dikenakan akta AUKU tersebut. Sebabkan itulah GSSU melatih dan memberi ilmu tentang AUKU, segala perkara terkandung dalam AUKU kami telah adaptasi dan menjadikan sebagai peraturan mengelakkan daripada tersesat jauh.

GSSU tidak bersalah langsung dan tidak dikenakan tindakan AUKU kerana kami mempunyai SISWA yang arif berkaitan Undang-undang dan sekiranya ada diantara kami yang di gantung, dibuang, atau di berikan amaran, kami tidak pernah gentar, kerana kami telah diberikan kekuatan berkaitan AUKU, dan tiada salahnya GSSU di mata UNIMAS.

Kami tidak membuat sebarang demonstrasi, kami tidak menghasut, kami tidak menggunakan harta benda UNIMAS untuk kegunaan GSSU, Kami tidak mewujudkan organisasi tanpa perlembagaan dan sebagainya.

GSSU hanya berdiri atas blog dan FB dan FS..

itulah kami.

dan diingatkan kepada sahabat2 kami yang bukan GSSU, apa pun tanggapan anda terhadap kami, kami adalah satu, kearah membentuk UNIMAS GEMILANG!!

Jika ada yang mengatakan join GSSU boleh kena buang UNIMAS,
sedarlah kawan2. anda buta AUKU.

kami diajarkan dengan Undang-undang, peraturan, dan bukti.

Ingin di kongsikan bersama, sebagai renungan,.

Persatuan FAkulti mana yang mempunyai perlembagaan?
PErsatuan Fakulti mana yang diiktiraf oleh UNIMAS,
PErsatuan fakulti mana yang SAH?

semua ini melanggar AUKU sebenarnya. menubuhkan organisasi atau persatuan tanpa kebenaran NC atau TNC..

Boleh saja kami membawa ini ke pihak atasan,. tetapi itu bukanlah kerja GSSU, "membunuh" pelajar. Biarkanlah persatuan fakulti ini, semoga mereka selamat di UNIMAS.

Persatuan ANAK NEGERI?
pernah dikumpulkan ANak2 PErak, PEnang, JOHOR, KElantan..

tetapi tidak dibenarkan oleh pihak TNC, sebabkan itu, ANAK JOHOR yang dikelolakan seorang daripada GSSU, telah mengambil jalan selamat tidak menubuhkn persatuan. MAka kami amat mendukung AUKU.

Kami tidak sama sekali menginginkan anda menyertai kami.. Kerana kami mempunyai suara yang "sedikit" tetapi kuat.

Anda hanya perlu jadi atau join group GSSU di FAcebook dan FS. dan berani meluahkan apa yang anda rasa iaitu untuk tujuan memajukan UNIMAS.DAn sertailah aktiviti yang UNIMAS anjurkan.
Kami GSSU antara yang aktif memeriahkan acara yang dianjurkan UNIMAS. termasuklah presiden2 kelab yang ada di UNIMAS juga sangat menyokong GSSU, kerana GSSU menjalankan tugas untuk KEBAIKAN bukan KEburukan.

CAra dan pendekatan kami sangat mudah...
"buat baik pada semua orang, termasuk staf yang baik-IKHLAS"

wasalam untuk kali ini..
ALL Change! BERANI BERSUARA!!

-fadh S.U gssu @ PResiden Rakan Muda (sehingga hujung JULAI)



Jemputan ke MAsjid UNIMAS. Israk Mikraj

Assalammualaikum... Kepada semua muslimin dan muslimat... InsyaAllah esok akan diadakan ceramah Israk Mikraj bertempat di Masjid Unimas...

Tentatif adalah seperti berikut: 6.00 Naik bas 6.30 Ketibaan hadirin 6.50 Solat Maghrib Ceramah Solat Isyak Jamuan ringan Bersurai..

Jum ramai-ramai kita hadir.. Jangan lupa ajak 10 orang bersama.. InsyaAllah moga diberi ganjaran dan manfaat..(saudara roshafezal)..


ISRAK & MIKRAJ...Jadikanlah peristiwa ini sebagai bahan pemikir dan iktibar betapa besarnya kehebatan Allah dan kekuasaanNYA dan ianya adalah sebagai pengukur tahap keimanan kita sebagai seorang muslim....muslimin dan muslimat,marilah kita bersama2 muliakan malam 26 Rejab 1430H ni...(faizal)


Insyallah penulis juga akan ke sana. Bersama-sama mengimarahkan masjid.

dalam mengejar duniawi, ukhrawi tidak dilupakan.


H1N1 semakin merebak

Sekadar mengingatkan para sahabat, bahawa H1N1 telah menular di Uitm Melaka, sampai UITM di tutup. Jangkitan H1n1 sangat cepat dan sensitif. Diharap kita mengambil tahu masalah berlaku dalam Malaysia, kerana walaupun media menyatakan terkawal dan selamat. Tahukah kita, bahwa penularan H1n1 ini telah melibatkan warga tempatan.

Walaupun Unimas masih tiada kes, hanya suspek sahaja, namun segalanya tidak mustahil untuk terkena, termasuk penulis juga.

Sama2lah kita saling nasihat menasihati antara satu dan lain.

satu suara satu perjuangan.
suara siswa!!

Karnival Sukan AIr

Selamat sudah karnival sukan air.

untuk update keputusan.

Johan Keseluruhan : Kolej Alamanda (152)
Naib Johan : Bunga Raya (133 mark)
Tempat ketiga : Kolej Cempaka (132 mark)

Tahniah buat sang johan kerana usaha gigih anda membuahkan hasil.
yang mana pasukan kalah, anda bukanlah kalah. tetapi hanya tak bernasib baik. seperti kolej Seroja, Kenanga, Sakura, Taz, penyertaan anda amat lah sedikit dengan kepadatan penduduk anda juga sedikit. tetapi penyertaan daripada kolej anda sangat dibanggakan..


Semoga di masa hadapan sukan seperti ini diteruskan. Supaya life in kampus dapat kita rasa bersama,

Diharapkan agar sahabat semua untuk memeriahkan tasik pada setiap petang kerana akrobike blh digunapakai, hanya memberikan kad matrik anda.

gunakanlah aset yang ada untuk memeriahkan Unimas.

Untuk makluman, akan diadakan Kem SAntubong (kepimpinan) peringkat 1. pada 24-26 julai 2009.

Anjuran unit sukan, sesiapa berminat sila bg nama dan no ic di blog ini.
kearah membentuk kepimpinan berketerampilan.

terima kasih.

selamat membaca..

"GSSU bukan radikal"
we support to create UNIMAS Gemilang.

Monday, July 13, 2009

Pengangkutan: BAS UNIMAS

Salam takzim.

kali ini bukan isu atau masalah. So far apabila tiada komplain daripada student maka tiada masalah.

Adakah kita setuju dengan jadual Shutle bas tu?

Pernahkah kita ajukan persoalan kepada YDP, bolehkah tukar jadual?

NAmun, semua terima jadual shutlle bus dengan senyum tawa dan gelak suka..

GSSU pun takde masalah dengan jadual bas tu.

YAng terbaru disediakan bas untuk pelajar medik dari kolej Cempaka ke Lot 77. seawal jam 6.00pagi.. juga tiada komplain. So far harapkan agar pelajar medik bersedia mental dan fizikal. kerana sekarang anda mampu bertahan. bayangkan bulan puasa yang menjelang untuk umat islam. seawal 6.00 pagi ke lot 77. Sahur pukul berapa? sahur dalam bas.. balik pukul 6.00 petang. buke puasa dalam bus. KEsabaran anda sangat dihargai,.

SEKiranya bebanan bagi pelajar medik, diharap anda mengutarakan masalah anda kepada Fran MPP anda. Beliau sedia membantu. dan Bekerja untuk Medik.

Untuk ADUAN rujuk:

FK: ALexis
FSS: RAzuan
FEB: Abg AKhmas (stylo MPP)
FSKPM: BISMI SYAIFULLAH
FSTS: Farahiyah
FIT : Suhaimi
FSGK : Saudari Husna

(yang susun lapis ber4 MPP tertinggi tu semua da tau so tengok kat notis board kolej, ada muka MPP ni, kecuali di CEMPAKa tiada ye. Muka Anda semua tidak dibenarkan ditampal di cempaka.)



All Change!!

BERANI BERSUARA.

UKP: UNit Kewangan POKAI

SAlam TAkzim.

Isu yang patut kita ketahui. Seorang sahabat yang merupakan ahli GSSU gak. Telah ke UKP ni.. untuk bayar yuran. Almaklumlah e-daftar da buat, namun dek kerana UKP ni da pokai.. boleh plak Yuran Sahabat ni jadi RM 741?Ditanya staf tu kenapa? jawapan senang. ANDA TELAH MENDAFTAR LEWAT, DENDA RM50. (NI yang YDP kita perjuangkan dalam manifesto.. masih takde hasil lagi)..

tu yang sahabat ni mengamuk. dan kerana keberanian dia mempertahankan RM 50. ye ar.. RM 50 bukan sikit. kalau orang kaya mampu lah membayar kan. so staf tersebut mengambil nama beliau dan dikurangkan yuran menjadi RM 691 seperti asal.

ini bukan isu yang kami cuba sampaikan.. tetapi..

selepas sahabat ini keluar. dia ada jumpa kawan lain yang sama masalah cuma.. kawan dia ni membayar RM 50 tersebut.. jawapannya senang, "staf suruh bayar, kita bayarlah malas nak panjang2 cerita"..

inilah namanya orang kaya.. OKB. Orang kaya BANGANG!.

Itu baru seorang. BAyangkan yang lain. Yang mana masih menurut perintah untuk membayar denda RM 50 walaupun da buat e-daftar..

siapa patut bertanggungjawab terhadap isu ini..

ini dia peluang anda menyuarakan aduan kepada siapa??

mestilah kepada exco aduan kebajikan kita.. RAzuan Samsudin@ germ's..

Kalau aduan anda RAzuan tak layan.. Anda komen kat GSSU. (baik letak jawatan kalau tak nak buat kerja)..

Salam maaf dan Salam BERANI BERSUARA.

All Change!!!


Isu Lapuk: CAFE oh CAFE

Salam Perpaduan.

Sedarkah anda bahawa makanan harian kita makan hari-hari akan menjadi tenaga untuk setiap hari. Cafe yang sedia ada mana yang anda rasakan baik kualiti makanan dan harga berpatutan teruskanlah membeli.

Tetapi sayang sahabat2 kita di bahagian timur mengalami masalah makanan yang sejuk, basi, mahal cekik darah, langsung tak sedap.. ada lalat.. macam2 lah..

Pelbagai aduan dan komplain da diajukan samada kepada Pengurus Asrama, Pengetua, mahupun Ex-oficio kolej tersebut. Namun baru sekarang penderitaan mereka selesai. Apabila CAfe daripada syarikat tersebut dikehendaki tutup.

Itu bukanlah penyelesaian disitu sahaja. Isu sekarang adalah pemilik syarikat tersebut telah mendapat tender di kolej sebelah barat pula..
untuk makluman sahabat ku.. Pemilik syarikat cafe itu mempunyai KABEL atau Wireing yang sangat kuat dengan pengurusan UNIMAS GEMILANG. kalo tak masakan mendapat komplain setinggi menara KL masih boleh dapat tender di kolej lain??

INILAH masalahnya.. bagi kami di timur selesai kerana komplain yang berbakul2 dan budak timur pandai bersuara dan tau hak mereka. DI kolej barat tu plak macam mana>? yang ni kita tgok dulu. So far, harapkan ex-officio kolej di Barat memainkan peranan.. terimalah aduan ye..

dan siswa-siswi lain terimalah cafe baru anda. selamat menjamu selera.. NASI AYAM LALAT PENYEK.

wasalam.

BERANI BERSUARA!

Saturday, July 11, 2009

GSSU bebas dari pengaruh Politik Luar Kampus

Salam Takzim,

Untuk makluman semua pembaca samaada pelajar baru atau pelajar lama, GSSU bebas daripada fahaman politik luar kampus samaada UMNO, PAS, Keadilan, DAP atau sebagainya. Kami bergerak sendiri atas nama MAhasiswa dan Mahasiswi untuk KEBAJIKAN pelajar semata-mata. Serta memenuhi kehendak pelajar.

Pelbagai aktiviti yang dijalankan di UNIMAS kami sertai untuk menggemilangkan suasana Kampus Universiti seperti yang diingini TNC dan Pentadbiran UNIMAS. Kami sentiasa optimis untuk menjadikan kehidupan UNIMAS sebagai rumah kedua dan tempat yang menjadi kenangan yang best di Universiti.

Untuk pengetahuan GSSU sentiasa memberi peluang kepada pelajar untuk BERANI BERSUARA dan menjadi Pemimpin dalam apa sahaja organisasi. Kem-kem dan aktiviti-aktiviti menarik sedang dalam perancangan untuk membentuk mahasiswa berketerampilan. dan Didasari kepimpinan yang IKHLAS dan TANGGUNGJAWAB.

Antara aktiviti yang kami jalani bersama di UNIMAS.















Friday, July 10, 2009

Sokongan dan Semangat yang jitu sangat dihargai

Salam Takzim,
Untuk makluman bahawa sokongan yang diterima amat memberangsangkan oleh semua pihak. Segala kesulitan yang berlaku sebelum ini masih dalam penambahbaikan. Penghargaan buat semua yang pembaca blog ini yang sentiasa inginkan maklumat dan tidak putus2 memberi cadangan untuk memajukan dan memantapkan mahasiswa dan mahasiswi UNIMAS.

Pembaca yang dihormati,
Tunjukkanlah sokongan anda dengan menyertai Group GSSU yang ada dalam FAcebook dan Friendster yang diubahsuai khas untuk kita saling berinteraksi membina ukhwah yang kuat. Group GSSU adalah untuk membantu Mahasiswa dan Mahasiswi untuk BERANI BERSUARA. Bersuara kearah memenuhi kehendak masing-masing.
Setiap orang inginkan kehendak mereka dan kebajikan di jaga.
Maka dengan suara kita yang SATU digabungkan akan menjadi kuat.

Teruskan Perjuangan Sahabat-sahabatku.
Sedarlah bahawa kita di wujudkan dan UNITE atas satu dasar yang sama dan tiada sebab atau objektif lain.

Maka mana2 pihak yang menggunakan GSSU untuk kepentingan peribadi dan kepentingan Organisasi yang didukung olehnya akan dipantau dan ditentang habis-habisan. Kuasa dan kekuatan kita adalah daripada kita sendiri.
Akhir sekali, kepada pembaca yang bijaksana semua, pesanan daripada GSSU.

Jalankan tanggungjawab anda sebagai mahasiswa dengan penuh rasa kebertanggungjawaban dan untuk semua mahasiswa UNIMAS dan bukannya untuk segolongan kecil yang berada disekeliling anda sahaja atau BIAS terhadap orang yang anda kenali.

Wasalam. Teruskan membaca

Monday, June 29, 2009

Welcome New Student

Salam Takzim dan Perpaduan.
on 27-28 Jun the new student UNIMAS is register here. welcome to new place friends. Hope the new student will get what they should get in UNIMAS. Hopefully the L.O will be good trainer to give the knowledge to new student.


Semoga pelajar baru merasai alam universiti sebagai satu kehidupan yang indah dan tidak terasa terbeban seperti senior sebelum ini. Dalam perjalanan MAP kali ini pengurusan dan perjalanan program amat teratur dengan penghulu yang sangat komitmen dan bertanggungjawab. Selain L.o yang bertugas. Tahniah.. cuma walaupun terdapat sebilangan kecil L.O yang mempunyai tujuan lain dalam melaksanakan tugas sehingga mendatangkan masalah kecil kepada organisasi MAP.

selamat buat semua. semoga student baru berasa bahagia dan aman di sini. Untuk Senior UNIMAS. Selamat pulang ke UNIMAS mulai minggu depan. berganding bahu bersama memajukan dan mengemilangkan UNIMAs.

untuk makluman. Sukan Air akan berlangsung selepas minggu MAP. sertai Kolej anda dan lakukanlah yang terbaik.

T.Kasih. Selamat membaca.

Thursday, June 18, 2009

Kembali semula

Semester baru akan bermula tidak lama lagi. semoga sahabat-sahabat bersedia menghadapi hari-hari mendatang di UNIMAS dengan hati yang kembali tenang. Keputusan peperiksaan sudah dikeluarkan. Berdoa untuk semua agar mendapat kelulusan dan keputusan yang diharapkan. Setakat cuti hampir 2 bulan ini, alhamdullilah tidak kedengaran pelajar UNIMAS yang meninggal dunia atau mengalami kemalangan sperti semester lepas. Sama-sama kita berdoa untuk kesejahteraan semua.

Kepada pembaca-pembaca blog ini, maaf di pinta kerana tidak mengupdate berita dan maklumat terbaru berkaitan UNIMAS kerana masalah dalaman yang agak kritikal. Segalanya kembali reda. Sokongan sahabat dan nasihat amat diperlukan dalam satu organisasi yang besar. Semoga ditunjukkan jalan bagi orang-orang yang sabar.

-Salam ikhlas dari Ex-S.u-

Monday, March 23, 2009

Amanat terakhir S.U GSSU

Untuk kali terakhirnya menulis dalam blog ini.

Salam perpaduan dan takzim untuk semua yang membaca.

Gssu sangat bermakna bagi orang yang sedar erti sebenar gssu. Yang bersama berusaha atas nama kawan-kawan. Membantu kawan2. Semangat dan iltizam untuk bersatu walau berbeza agama,kaum, fakulti dan aliran politik kearah kesamarataan antara satu dan lain.

Tidak rasa terlewat untuk saya merakamkan terima kasih kepada saudara Hayat yang memilih saya untuk jadi S.U pada hari sebelum piliharaya. Thanks bro. tapi tidak terlewat juga untuk saya meminta maaf kepada saudara hayat kerana tidak dapat melaksanakan tugas sebagai s.u dengan baik. Untuk itu, terasa bersalah untuk meneruskan tanggungjawab yang besar ini. Oleh itu, apalah kiranya saya berehat daripada terlibat dengan gssu. Namun dihati ini tersemat bangga bersama gssu.

Inilah namanya pengorbanan, apalah kiranya gssu tanpa S.U berbanding gssu kehilangan kepercayaan daripada orang ramai. Maaf atas keterlanjuran kata S.U, kesilapan dalam tindakan, kealpaan dalam teguran menyebabkan GSSU di pandang rendah dan serong. Di harap, semoga penganti akan datang lebih digemari dan disukai oleh gssu yang lain.

Ini hanyalah pendapat peribadi yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak, segala yang datang dari lahiriah. Tujuan satu untuk mengelakkan gssu daripada hilang kepercayaan.

Lau, Hayat, Fahmi, Sapuan suaidi, Don, Syafik, syam, rapel, razuan, boy, dan naza sahabat-sahabat yang bersama pada malam sebelum mengundi pilihanraya MPP, saat yang sentiasa dikenang dan bersemadi dalam hati. Selamat berjuang di landasan masing-masing.


Wasalam.

“Dari pelajar untuk pelajar”

“Proud be part of GSSU”

Wednesday, March 18, 2009

Perjumpaan MPP bersama pelajar tahun 1

Salam perpaduan,

Terasa terlewat untuk update berkaitan perjumpaan YDP Hayat dengan pelajar tahun 1 untuk membincangkan resolusi untuk membantu meredakan kesulitan yang dihadapi.

Permulaan perjumpaan, pelajar tahun 1 masih kabur dan tidak paham dengan kenyataan Ydp. Pelbagai persoalan diajukan, menunjukkan rasa ingin tahu pelajar. Kerana ia melibatkan masa depan mereka. Ydp juga merasakan kesengsaraan dan bebanan pelajar2 ini. Sebab itulah resolusi ini dibincangkan. Namun, ingin diingatkan bahawa usul ini tidak akan berjaya sekiranya pelajar tahun 1 tidak menandatangani memorandum atau petisyen yang akan dikeluarkan. GSSU hanya boleh katakan, itu semua masa depan pelajar tahun 1. sekiranya mereka tidak berusaha untuk membantu diri mereka sendiri. MPP tak rugi apa-apa pun. Jadi, fikir-fikirkanlah.. Mpp da buat dan buka jalan untuk anda. Anda mampu mengubahnya.

Terpancar wajah-wajah kerisauan pelajar tahun 1 nie. Relaks je.
Mpp akan tolong. Dari pelajar untuk pelajar.

Kalau MPP pun tak tolong, wat je aduan kat blog ni..

Sunday, March 15, 2009

Kesumas sedang berlangsung

Kesumas merupakan sukan antara fakulti yang dianjurkan oleh pelajar.

hari ini berlangsung acara sukan ping-pong, bola jaring dan bola tampar.

hari-hari mendatang pelbagai acara sukan akan berlangsung.. mana2 pelajar yang ada masa lapang dan tak bz dengan asignment datanglah memeriahkan majlis.. apalah kiranya kita sumbangkan sokongan 30 minit utk fakulti kita. asignment berlambakkan tension.. so tenangkan diri dengan bersukan dan beriadah..

sokong fakulti anda..

wasalam.

yg menjalankan tugas..

Saturday, March 14, 2009

Aktiviti ahli GSSU untuk Unimas

Salam perpaduan,

Kearah mengemilangkan Unimas,

Alhamdulillah, semalam pasukan kompang Unimas, yang terdiri 5 orang gssu, telah menunjukan bakat terpendam dalam pertandingan hadrah anjuran uitm, samarahan.

Tulisan ini, bukan untuk menulis tentang pertandingan tersebut, tetapi menjurus kearah menggemilangkan nama Unimas. Kami pergi ke UITM, menaiki bas UNIMAS. Terima kasih pentadbiran, sekurang-kurangnya kami bangga membawa nama Unimas.

Pemain kompang ini terpilih kerana pegawai HEP Unimas yang berminat mendengar paluan kompang semasa majlis perasmian Minggu Pengahayatan Islam peringkat UNIMAS.

Penghargaan yang besar buat pemain kompang kerana muzik dan paluan kompang diterima oleh semua.

Bagi saya, ini merupakan platform agar kelab-kelab lain juga berusaha untuk memajukan kelab masing-masing dengan cara masing-masing untuk tujuan menggemilangkan Unimas.

Tahniah pasukan kompang yang membawa nama Unimas. Kita Bersatu atas satu suara, suara kompang.

Wasalam..

Saturday, March 7, 2009

Minggu Penghayatan Islam

Salam Perpaduan

Minggu Penghayatn Islam datang lagi. Anjuran MPP, JPK Kolej dan UPMU. Tahniah menganjurkan majlis ilmuan yang mengangkat martabat Islam. Dalam kemeriahan penganjuran terdapat kepincangan kecil yang boleh diperbaiki. Tahniah kepada Bismi. Kehadiran pelajar memang di jangka, hanya segelintir yang tahu. Apa faktornya.

Banyak faktor yang menjadikan majlis dalam unimas tidak berjaya. Tak boleh gak untuk salahkan pelajar yang tak datang.

Dalam survey yang dibuat, dapat dilihat pada hari Sabtu pelajar FSKPM ada exam Psikologi, pelajar FSGK ada soft skill.

So diorang nak datang ke?

Kalau nak ramai penyertaan, kenapa tak bawa isu kelas hari sabtu ni ke pihak atasan. Jadikan hari minggu sebagai hari berpersatuan. Wajibkan.

Ada yang dalam S.u melihat perkembangan unimas, penganjur2 event di dalam Unimas mula putus asa kerana wat apa2 event je mesti tak dapat sambutan, sampai ada yg kata .. budak Unimas nak apa lagi ntah.

Tu ar cabarannya. Dan ditanya kepada bekas pelajar Diploma di Universiti lain yang belajar di Unimas, pandangan beliau tentang belajar di Unimas dan kemerosotan penglibatan dalam persatuan.

1) Unimas kedekut bajet. (xda bajet macamna nak wat projek)
2) Bas untuk aktiviti guna bas luar, so macamana orang luar nak tau aktiviti tue dari Unimas. Takdapat lah nak promote unimas.
3) Banyak sangat kelas pada hari sabtu.
4) Pelajar yang jadi wakil pelajar (MPP) utk glamour je bukan untuk pelajar
5) aktiviti yang dianjurkan sama je tiap tahun..

Cara penyelesaian yang dicadangkan.

1) bajet minima untuk kelab rm 2000
2) MPP cari dana sendiri dari luar kalau Unimas takde duit
3) kelulusan projek di mudahkan
4) sabtu ahad wajibkan aktiviti semua terlibat.

So. Kita sama2 lah fikirkan.
Unimas da ketinggalan jauh, dari ko-ko..

Wasalam..

Dari pelajar untuk pelajar

Friday, March 6, 2009

apa lah gssu da wat ek..


salam perpaduan dan salam takzim..

hanya kawan2 mengenal erti kawan..

gssu pernah kuat, dan masing2 kenal erti susah dan cubaan.. setiap langkah diperhatikan, setiap usaha di perlekehkan. untuk ape.? kebajikan mahasiswa kononnya. namun hasilnya mahasiswa masih tidak melihatnya..

gssu dicari apabila diperlukan, hanya menggunakan bila perlu.. untuk kepentingan peribadi..

masing2 hilang arah dan lupa tanggungjawab yang telah diberikan.

bukan untuk bangga diri tp lihatlah perubahan yang ada..

di kafe Mahsuri.. kepelbagaian lauk makan tengahari..

di kafe sulaiman.. televisyen..

di kafe taz.. lauk yang sedap,. cuma masalah kawasan tak strategik.. pemilik cafe da buat terbaik tapi student yang tak ramai,. paham2 lah taz kan..

kitorang bukan mpp yang nak lakukan perubahan besar.. cukuplah untuk perut kita kenyang..

so.. yang masih tertanya2 tentang gssu..

jangan pernah bagi alasan...

"kritikan membina yang diharapkan"

Sunday, March 1, 2009

1 mac 2009 yang indah

Salam perpaduan..


Hari ini merupakan hari minggu yang indah. Bersama menyertai dan menonton program yang dijalankan pelbagai pihak,, dari JPK Kolej, Mpp, dan Kelab2 lain. Memeriahkan Unimas. Kemeriahan yang diinginkan oleh GSSU. Suara siswa bergema.

Namun dalam kemeriahan tersebut. Terdapat gak penganjur yang bersedih dan putus harapan, kerana program tidak mendapat sambutan.

Ni ar masalah kita, semua nak wat program tapi tiada PERPADUAN. Kolej Alamanda, tidak mendapat sambutan semasa majlis pembukaan. Agak kecewa disitu, tetapi kenapa pilih tarikh yang sama dengan Sukan Inter kolej? Bukan ke sukan inter kolej, melibatkan peserta alamanda maka penyertaan amat mengecewakan..

Jpk Sakura menjalankan Program Kursus Kawen.. Program Ini mendapat sambutan kerana publisiti yang baik dan meluas. Tahniah diucapkan. Selain itu, Program Feb (Marketing). juga akan melaksanakan Program kursus kawin Minggu depan. Dikhabarkan seramai 200 penyertaan dan tempat telah penuh di tempah. Walaupun Progam tersebut sangat baik, namun di anjurkan oleh 2 penganjur berbeza dan masa berbeza. Perlu ke pembaziran masa.

Battle of the band semalam meriah dan ramai penonton, tahniah penganjur. Good Job.. namun Cuma sedikit masalah saja iaitu pemilihan tempat. Tetapi itu dimaafkan memandangkan program tersebut untuk Service Marketing. Maka tujuannya untuk “Maksimumkan Untung bukan Maksimumkan Entertainment”

KAlo Mahasiswa inginkan muzik lagi, PErgilah Battle of the Band anjuran Pelajar FSGK.
Pada 6mac.. Tahniah Fsgk.. MEngaplikasikan apa yang dipelajari.

Akhir sekali. CAdangan daripada MT GSSU, agar MPP dijadikan tempat rujukan untuk memilih tarikh dan sokongan program yang ingin dianjurkan. Supaya tidak berlaku pertindihan program,

Selamat membaca yang sudi membaca..

WAsalam.

Thursday, February 19, 2009

Kembali semula

salam perpaduan,

pertamanya ingin mengucapkan terima kasih kepada penulis terdahulu yang mengambil tempat saya sebagai penulis. thanks s.u.. good job.

selama peninggalan blog ni, atas sebab musabab yang tidak dapat dielakkan. perjuangan tetap perjuangan. bak kata s.u kita, yang lepas kita maafkan..

untuk masa hadapa gssu. saya berharap agar yang telah diberikan tugas tue.. jalan2 kan tugas.. publisiti seperti suram belaka. kalo tak mampu sila jumpa s.u dan bg tgjwab kat orang lain.. ramai g yang bersedia dan sukarelawan untuk gssu.

lain2 bahagian belum diketahui lagi, perbincangan lanjut akan dibuat bersama s.u.

maklumat lanjut akan diupdate seterusnya..

-yang menjalankan tugas-

Saturday, January 31, 2009

apa itu GSSU?


ramai kawan2 and sahabat2 ku bertanya, apa itu GSSU?, apa kelebihan pada GSSU? Kena buang U ke join GSSU? semua ada.. ni nak terangkan ni.. selebihnya.. fikir2kanlah..

G.S.S.U membawa maksud?

Gerakan Suara Siswa (Unimas- bermaksud semua pelajar unimas bergerak dan bersuara di bawah satu panji bergelar GSSU. (tak kire ar sapa, asalkan ada kad matrik, dan bekas student UNIMAS),

1) Gerakan Sabah Sarawak Unite – iaitu gabungan suara “Sabahan dan Student Sarawak”. Sesiapa yang merasa orang Sabah dan Sarawak, joinlah GSSU.

Sila Hubungi: ajen Don-

2) Gabungan Suara-Suara Utara- Siswa-siswi dari Utara terdiri daripada Perlis, Perak, Penang, dan Kedah. (Sesiapa volunteer untuk Lead Suara-suara Utara sila hubungi:
Setiausaha GSSU.

3) Gerakan Southern Student Unimas- Untuk Anak-anak Johor, Melaka,Selangor dan Negeri Sembilan
Dibawah seliaan Rasyid, Firdaus XPDC dan Fahami(ex- Presiden Takraw)-
- (ajen Syam)

4)Untuk Mahasiswa Pahang, Terengganu, Kelantan pun tergolong dalam GSSU. Sama2 bersatu.
Sesiapa volunteer untuk lead Anak Pantai Timur juga digalakkan.

Gerakan dan Gabungan ini akan Berjaya sekiranya semua siswa memberikan kerjasama dan di bawah satu bumbung. Kelebihan kita bersatu adalah semua suara siswa akan menjadi kuat. Apa yang kita inginkan kita boleh suarakan.

Dari segi sosial, kita akan adakan pertandingan untuk mewakili semua negeri. Seperti futsal, bola jaring, takraw, ping-pong, basketball, peringkat “negeri” tertutup UNIMAS.

kita bukan nak wujudkan persatuan tetapi hanya bersama dan bersatu. kalo ada support GSSU, memang meletup. Staf pun jadi takut..

sebarang pertanyaan: S.U (013-5610945)

Thursday, January 29, 2009

10 Perkara yang perlu kita tahu tentang UNIMAStaf

1) Rm 691.00 yuran sama banyak tetapi infrastruktur belajar sama? Tengok Antara barat dan timur. Dari segi kemudahan dan infrastruktur. Setuju?

2) Yuran kolej sama banyak tapi tengok kolej seroja dan kolej bunga raya, adakah sama banyak kemudahan dan kelengkapan? Setuju?

3) Karnival sukan air untuk siapa? Staf? Diteruskan dan dijalankan sedangkan Sukan inter-colege untuk student ditunda. WTF? Jom Boikot inter kolej coz inter-colege anjuran staf@unit sukan.. Setuju?

4) Parking tempat letak kereta majoriti untuk staf, sedangkan pelajar yang bayar yuran parking jauh sangat2. Setuju?

5) Program-program dan aktiviti student yang nak dijalankan takde duit, tapi untuk staf ada duit. ( sebab tue, kelab2 dan persatuan xdapat nak wat aktiviti FREE ke Sabah ke Indonesia ke.. tp staf kalo wat aktiviti ke JERMAN pun free je. Setuju?

6) Pelajar yang tinggal di luar kampus pun bayar untuk perkhidmatan bas.. tp tak guna pun perkhidmatan? Blh macam tue../ Setuju?

7) Buku Patrick Yeoh B.I di wajibkan, sebabnya buku tue kan tulisan staf.. terang2 kita da bayar yuran untuk menduduki paper tue. Apa pasal buku ni pun WAJIB beli untuk syarat memasuki kelas B.I tue. LOGIK? Keuntungan staf la katakan.. ada ke student yang fight? Xda n Xberani or Xtau.. Setuju? Ada bukti k..

8) Setiap café mesti menyediakan televisyen oleh pemilik café tersebut. Kat cempaka ada? Kat kenanga? Kat Lake View?

9) Kenderaan staf ada ke yang kena saman? Kalo kenderaan student salah kecik pun kena saman. (Jangan salahkan guard. Guard hanya menjalankan tugas, atas arahan pihak atasan). Pihak atasan yang patut bertanggungjawab. Setuju?

10) *Wakil kita MPP yang terdahulu terlupa menjalankan tugas mereka. Kita kena maafkanlah tue pun sebenarnya pentadbiran yang wat. Diorang tak tau pape.. kita maafkanlah ye.. ex MPP yang gila2 kuasa, nak jatuh2kan YDP sebelum ni pun, ingat2lah, ur time is running out. Cukup2lah tue.. TOLONG2LAH pelajar, bukan jd tali barut pentadbiran and kejar keuntungan je. Setuju?

*(ex-MPP yang nak perbetulkan kesilapan penulis dipersilakan, yang no 10 tu statement daripada EX-YDP yang terdahulu sebelum Haliq lagi).

Wednesday, January 28, 2009

kuatkan semangat pelajar, menentang kekuasaan staf..

salam.

hari ni nak bercerita soal unimas dan staf. sebagai mahasiswa di unimas, kita membayar yuran untuk kegunaan pelajar, aktiviti pelajar, dan kemudahan pelajar. namun, bayangkan sukan karnival air untuk staf? sukan inter-college di tunda.
ni ar namanya pengorbanan pelajar unimas. unimas gah kerana staf.. aktiviti kelab semua bajet tersekat. apa nak jadi. program semua dalam unimas je. mana ada pelajar yang nak join. tu yang ramai g berkelah sesama sendiri, guna duit sendiri.. enjoy pun enjoy.

untuk menentang ketidakadilan terhadap staf ni, pelajar perlu bersatu. percaya pada wakil kita.. Siapa wakil kita? MPP? MPP pun da berjaya di anaktirikan oleh HEP. betapa hebat pentadbiran UNIMAs lakukan sampai MPP yang merupakan wakil kita menyuarakan hak kita menjadi bisu dan tidak dipercayai.

tanyalah student unimas, percaya kat MPP? ramai dan majoriti hilang kepercayaan kepada MPP.

sebenarnya, apabila kita hilang kepercayaan pada MPP, berjayalah pihak pentadbiran memanipulasi pelajar. akhirnya kita juga menjadi mangsa. JANGAN hilang kepercayaan pada MPP. yang dulu kita maafkan, yang baru kita sokong!!

fikir2kan lah,,

kali ni xda skema2.. radikal skit. we must unite. PERCAYA pada MPP baru yang pro-student. dan pilihan atas dasar kawan tolong kawan!..

we stand together..

wasalam..

Sunday, January 18, 2009

Adakah GSSU menyalahi undang-undang Unimas?


Salam perpaduan.

Pembaca budiman, ini hanyalah blog, sama seperti blog2 lain di dunia.
tempat kita sama2 meluahkan perasaan, memberikan idea ke arah menggemilangkan UNIMAS.

Lagu UNIMAS Gemilang, bergema, sejauhmanakah kegemilangan unimas? dari segi insfrakstruktur bangunan mungkin gemilang. dari segi akademik? mahasiswa? dan graduan yang bakal melangkah ke alam pekerjaan?
gemilang kah mereka?

Apa patut kita lakukan? perubahan mentaliti. dan jangan bertindak selepas diarahkan, sebaliknya bertindak sebelum diarahkan.

GSSU sendiri hasil gabungan idea2 bekas2 presiden kelab, presiden kelab, JPK2 kolej, MT Persatuan Fakulti, dan Pemimpin2 etnik masing-masing. Begitu kuat GSSU dibalik tabir. Realitinya ahli dan supporter dari mahasiswa UNIMAS masih lemah dan kurang percaya kepada GSSU. jika anda ragu-ragu. Anda hanya perlu anggap bahawa GSSU tak ubah seperti Rancangan Melodi- TERJAH. Kita terjah Staf UNIMAS.

Namun, kerana prejudis dan perasaan takut, seorang demi seorang pemimpin GSSU berundur. Perjuangan asal dilaungkan hanya sementara.
Itu yang akan diperbaiki, masa ke masa.

Wasalam.

Penstrukturan semula GSSU

Salam Perpaduan,


Pembaca yang budiman, GSSU kembali semula, melangkah setapak kehadapan.
Penstrukturan semula bermaksud menstruktur semula pentadbiran dan pengurusan group.
Pembahagian tugas masing-masing agar ahli gssu komitmen dalam menjalankan tugas, sebagai mahasiswa dan ahli gssu.
Gssu akan meneruskan usaha menyebarkan maklumat berkaitan pelajar.
ahli gssu dan MT tertinggi sepakat untuk "menjadi kutukan staff tetapi berkhidmat untuk pelajar"- keutamaan kami adalah pelajar.
walaupun pelajar itu rasa takut, gssu diajar agar tidak pernah takut kepada staf.

buat MPP 08/09.

saya sebagai pelajar Politik dan Pemerintahan, ingin agar manifesto anda yang menang ditunaikan:

Pelajar2 lain mungkin tidak tahu tentang manifesto calon bertanding,.
dan mengganggap manifesto sebagai janji kosong. maka, saya merayu agar YDP, NYDP, S.U Agung dan Bendahari Kehormat. Menunaikan Janji Manifesto.

Antara janji yang pernah saya dengar semasa berkempen :
1) Wang denda lewat pendaftaran RM 50 akan di hapuskan.
2) Repeat Paper akan dimansuhkan

Maka, Tolong tunaikan yang 2 ini dulu.

Sekiranya tidak dapat ditunaikan, Atas alasan dan sebab apa perlu diperjelaskan.
Namun harus diingat, itu adalah Manifesto, MESTI di tunaikan. Walaupun TNC kesayangan MPP tidak luluskan. Anda kena bertindak supaya diluluskan. Suara Pelajar lebih kuat dari suara pentadbiran.
Ingat perjuangan! untuk pelajar. bukan BARUA atau balaci Pentadbiran.

Namun, Alhamdulilah, kebajikan pelajar sedikit demi sedikit di jaga oleh exco kebajikan,
terima kasih

wasalam

GSSU juga wadah atau alat menyampaikan maklumat.

Tuesday, January 13, 2009

Jemputan Ke Majlis Doa Selamat


Salam Perpaduan,

kami menjemput ahli gssu untuk hadir majlis bacaan yasin di kediaman kami

pada 15 januari 2009
selepas magrib jam 6.50pm
bertempat : di Kolej Kenanga 2, desa ilmu, blok N, tingkat 1

datanglah beramai-ramai.

majlis keramaian, untuk sesama kita.

wasalam.

isu-isu yang tiada noktah.

salam perpaduan.

isu2 lapuk sering dan selalu berkumandang. apa penyelesaian?

tunggu dan lihat biasa dijadikan alasan ..

maka, GSSU mengamalkan cara yang mudah dan berkesan. Insyallah.

tindakan dan perkara akan dilakukan dan telah dilakukan oleh GSSU sendiri secara diplomasi dan senyap.

komplen, dan terus komplen? siapa dengar? MPP? maybe MPP sekarang blh mendengar. tapi sejauh mana mereka mampu mendengar dan melakukan kerja.
12 orang MPP nak selesaikan isu-isu berbangkit yang banyak. tak menang tangan mereka.
so cara nya, pelajar berani ke hadapan. kalau nampak kesilapan dan kesalahan depan mata tegur dan persoalkan.

jangan simpan2.

itu yang saya dan "leader" GSSU lakukan di cafe Cempaka.
bertemu Sulaiman Ent. berbincang soal kafe. soal variety produk, kualiti makanan, kebersihan dan harga. Pemilik cafe tersebut juga menyuarakan perasaan agak kecewa kerana jualan semakin berkurangan. so berlaku perbincangan. alhamdulilah pihak cafe akan pertimbangkan cadangan kami. tindakan seterusnya kita serahkan kepada pihak pengurus cafe tersebut kerana mereka berniaga, customer is always right. kalau tiada perubahan, kita makan di cafe tasik.

di cafe lake view, kami bertemu pemilik mahsuri. perkara yang sama. so far, sekarang, kepelbagaian lauk dapat dilihat di cafe tersebut dengan harga yang berpatutan.

Jalan di belakang cafe cempaka sudah diturap, mybe MPP exco kebajikan tensen mendengar kritikan dan aduan gssu maka tindakan diambil. beliau juga rakan kami yang rapat dan berusaha untuk pelajar. terimakasih MPP.

berani kerana benar. dan amalan diplomasi disemai..


wasalam.

"kearah kesepakatan dan keakraban mahasiswa UNIMAS"

Monday, January 12, 2009

pelajar UNIMAS kemalangan

salam perpaduan,

semalam sewaktu perjumpaan gssu dijalankan, kami mendapat maklumat bahawa ada pelajar unimas yang kemalangan di roundabot uitm.

kemalangan mengakibatkan kereta kancil QSJ milik pelajar berasal dari Kota Tinggi, johor remuk teruk. namun alhamdulillah pelajar tersebut terselamat.

semasa kejadian, staf unimas yang menaiki van berlambangkan logo unimas sempat berhenti dan melihat kejadian. apabila beliau mengetahui bahawa kemalangan melibatkan kereta pelajar. staf tersebut terus beredar.

Thanks staf, kerana tiada sifat kemanusiaan. kalau korang datang bukan naik kenderaan UNIMAS, kami tidak lah kisah sangat.. pengaduan seperti ini akan diajukan kepada pihak MPP dan TNC untuk tindakan lanjut.

wasalam.

perjumpaan ahli gssu

Salam perpaduan,

Pertemuan sahabat-sahabatku semalam sangat membanggakan, komitmen anda yang sanggup datang untuk membincangkan hal-hal berbangkit pelajar-pelajar sangat dipuji.

walaupun masing-masing sibuk dengan pembelajaran, namun time management amat lah penting sebagai mahasiswa.

Dalam pertemuan semalam, dapat dikenalpasti bahawa ahli gssu yang benar-benar tahu apa sebenarnya prjuangan gssu adalah seramai 20 orang. yang sanggup berkorban masa dan tenaga.

Sering di persoalkan dan di tanya oleh orang rmai.
Apa kelebihan GSSU? tiada kelebihan anda join gssu, gssu hanya menjaga kebajikan. orang-orang yang hanya mencari keuntungan dan kepentingan pribadi adalah dilarang untuk join gssu.
Dalam GSSU anda akan menjadi diri anda, anda tau apa yang patut anda lakukan, apa yang tidak patut anda lakukan. Dalam GSSU sering menasihtkan antara satu sama lain.

Salah seorang ahli GSSU mendapat Dean List, walaupun sibuk berkempen untuk PRK, dengan jawatan yang dipegang, tidak menjadi alasan untuk beliau brjaya. itulah hakikat bila kita membantu sesama kita, kejayaan yang dikecapi. resepi kejayaan juga dikongsi bersama ahli gssu yang lain. thanks my fren.

seterusnya,
dalam perbincangan juga menjurus kearah aktiviti yang akan dijalankan sesama kita.
tanpa sokongan orang ramai, kami tetap berusaha sesama kami, brgerak dan terus bergerak.

isu Israel juga dibincangkan, dan Demonstrasi akan dilaksanakan pada hari jumaat ini, di depan Hep.
lihatlah bahawa, tidak ramai mahasiswa unimas yang akan menyertai, kerana tiada kebaikan dan kelebihan pada mereka. serta perasaan takut menyuarakan suara menentang kezaliman. berbeza dalam GSSU dimana kita akan menjadi berani dan bersatu menentang kezaliman.

semangat perpaduan mahasiswa perlulah bermula sekarang.

wasalam.

Thursday, January 8, 2009

serangan Israel terhadap Gaza

salam perpaduan,

isu Palestin menjadi hangat semula selepas serangan bertali arus daripada pihak Zionis secara kejam ke atas bumi Gaza,

sebagai tanda rasa simpati sebagai manusia yang berperikemanusian, kita perlulah bersatu menentang kezaliman.

sebagai mahasiswa, pelbagai usaha boleh dilakukan sebagai tanda kita membenci Zionis Israel yang merupakan sekutu kuat Amerika.

antaranya memboikot barangan Israel dan Amerika Syarikat, serta menghantar memorandum bantahan kepada pihak kerajaan.

GSSU berharap agar MPP UNIMAS memberikan perhatian terhadap isu global ini, seperti membuat demonstrasi bantahan secara aman terhadap Israel dan Amerika Syarikat.

kita semua mahasiswa haruslah berani menentang kezaliman secara nyata.

wasalam..

anti-Israel.

Tuesday, January 6, 2009

Hasrat dengki dan dendam

salam perpaduan,

pembaca yang dihormati sekalian,

seorang ahli gssu yang dikatakan rapat dengan MPP baru telah di gertak atau di sound oleh pelajar yang tidak dikenali, yang tidak puas hati terhadap mpp yang baru.

ingin diingatkan disini, sekiranya anda pembaca tidak puashati dengan gssu atau pelajar yang memakai t-shirt gssu, sila bertemu sendiri dengan orang kuat GSSU seperti Rapelson Richard Hamit, Fadzely, Don, Syam, Fahami, Razuan, Rashid,
pelajar yang digertak tersebut juga hampir di tumbuk oleh orang yang berdendam dan dengki tersebut.

rasa tidak puashati tersebut di luahkan kepada pelajar yang tidak tahu menahu langsung tentang GSSU.


wasalam

"kearah kesepakatan dan keakraban mahasiswa UNIMAS"

Monday, January 5, 2009

mahasiswa unimas meninggal dunia

salam perpaduan,

akan diadakan kutipan kilat untuk mahasiswa unimas yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya semasa cuti semester yang lepas. mahasiswa tersebut ialah saadiah abd aziz fakulti seni gunaan dan kreatif tahun 2.

semoga roh beliau dicucuri rahmat..

al fatihah.
"kearah kesepakatan dan keakraban mahasiswa UNIMAS"