Monday, August 4, 2008

PANDANGAN ANDA MENGENAI SURVEILLANCE SOCIETY DI UNIVERSITI?

4 comments:

rapel said...

DI UNIVERSITI MEMANGLAH WUJUDNYA SURVEILLANCE SOCIETY(MASYARAKAT PENGAWASAN), PELAJAR DIAWASI...,
DIKAWAL...
DIKONGKONG...

CAM MANALAH NAK MENJADIKAN SISWA KITA CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG KALAU TIDAK LEPAS DARI KONGKONGAN...

BUAT NI X BLEH, BUAT ITU PUN X BLEH...

BUKTINYA,

1. PELAJAR NAK MAIN FUTSAL PUKUL 12 AM SISWA TIDAK DIBENARKAN KELUAR. ALASAN PENGAWAL "TIDAK BOLEH KELUAR LEPAS 12 AM KERANA ARAHAN DARI PIHAK ATASAN.

2. PELAJAR YG SURFING KAT FIT DIHALAU SELEPAS PUKUL 12AM. TIME TU AKU PERNAH DIHALAU WALAUPUN DENGAN ALASAN NAK CARI MAKLUMAT UNTUK ASSIGNMENT PADA PUKUL 2AM DI FIT SEMESTER LEPAS.

3. PELAJAR DIKONGKONG DENGAN AUKU.
PELAJAR RISAU KALAU BUAT INI SALAH, BUAT ITU SALAH...
PENDEK KATA FENOMENA INI BOLEH MENJEJASKAN KREATIVITI DAN PERKEMBANGAN MINDA SISWA..
MACAM MANA KITA NAK BERSIANG DGN SISWA ANTARABANGSA SEKIRANYA HAL INI BERTERUSAN...???

SEKARANG APAKAH PANDANGAN ANDA SISWA SEKALIAN....??

SUARAKAN LAH PANDANGAN ANDA..

syazwani said...

Betul tu. Sesetengah perkara perlu dikawal dan dikongkong. Tapi jangan la masa pelajar pun nak dikongkong.
bukan nak kate pelajar sekarang ni hanya tahu nak hiburan semata-mata, ape ingat pelajar keluar tengah-tengah pagi buta nak have fun ke?? kadang-kadang terpaksa berjaga sampai ke pagi sebab kelas disiang hari full jadi waktu malam sampai ke pagi adalah waktu yang diperuntukan untuk menyiapkan segala kerja.
(fikir sendiri ek)
alasan yang diberikan "selepas 12mlm student tidak dibenarkan berada di luar kolej" ape ingat kitaorang ni duduk boarding school ke??

akuanaksenibukanmintakdihina said...

masa ni la mpp nak perjuangkan hak student..heee boleh ke mpp??

aku dah agak dah..mmg tak bleh punyer...tak payah la nak taburkan seribu janji di anjung yang menanti belah tu..

so,mcm ni la..teruskan hidungmu dicucuk hep mahupun sape2 yg berkenaan..ditarik kuat2 dan ikutla mana tujuan nak dihala..bagai lembu dicucuk hidung!

mpp....ohhh mpp...

mana janji dulu??

Nikk Adam said...

bagi saya, saya setuju dengan pandangan sdra rapel bahawa tak relevan pelajar dikongkong sampai nak keluar dari kampus after 12 pun dihalang. saya sendiri pernah 'ter'malukan pegawai hep dengan mempersoalkan dia di depan students masa tengah tunggu bas kat LG hep, 'tak pernah belajar kat u ke dulu? takkan tak faham perasaan pelajar?' rasa terbuat dosa gak sebab mcm kurang ajar kat org yg lebih berusia, tapi, hak pelajar tetap hak pelajar..

biarla pelajar keluar, kalau takut sangat, rekod la untuk keselamatan mende. bukannya bawa org luar pun. anak didik sendiri gak. tapi bila ditanya, jawapannya, AUKU kata mesti stay dalam bilik by 12. AUKU AUKU AUKU. pihak atasan di kL belajar jauh2 kat oversea, masa depa jadi pelajar, bebas keluar masuk U dorg, xda masalah pun?

masa saya ikut konvensyen mpp last july, mpp semua U dikumpul, dan kami disuruh buat memorandum. entah, bagi saya, mcm wasting time je sebab dlm tu benda yg entah apa2 mcm masalah alam sekitar lah apa. tajuk2 pulak dah disediakan. so, mcm mana mpp nak suarakan isu sebenar? bila unimas suarakan isu tambang tiket tahun lepas, kononnya akan diambil tindakan. tak nampak pun? siapa yg janji tinggal janji? mana pergi datuk TF yg dikatakan pemurah hati? isu AUKU jgn cakap la, maybe jika Dafi ke sapa jadi mpp, baru boleh pinda.

kalau perkara no.2, bagi saya, yg penting depa sediakan internet kat kolej. entah la dari dulu sampai sekarang asyik cakap testing testing testing. bila call, depa cakap 'dalam perancangan.' entah sampai bila merancang. tapi paling teruk la pembekal. tak kira wireless ataupun kafe atau lain2, dah dapat tender, ada yg tak buat kerja bagus. pk nak makan untung je. harga kasi murah, kualiti pulak tadak. last2 mangsanya budak2. kalau unimas kat semenanjung, byk pembekal, maybe tak facing masalah mcm ni.

bagi saya, kuasa yg diberikan kpd mpp tlalu limited sampai hanya tpaksa akur dgn kehendak sesetengah pihak. bila mpp minta join mesyuarat penting, tak dibenarkan. bila hari tu ada join, ramai pegawai persoalkan sini sana. kenapa lah tak nak dengar rasional dari pelajar dulu? last2 disuruh diam, mpp jadi mcm patong. baik tak yah jemput ke meeting kalau mcm tu.

saya faham ramai pelajar marah kat mpp. saya hormati hak bersuara, dan its good to have a check and balance, tapi harap tiada yg menabur fitnah. apa2 pun, hak pelajar tetap harus diutamakan.

saya bercakap tidak memihak kepada sesiapa. cuma pandangan ikhlas. moga dgn ada menteri KPT baru yg bagus, NC baru yg selalu turun padang, TNCHEP baru yg pengalaman luas dlm aktiviti pelajar, harap2 mpp baru pun ada better opportunity. perjuangan tanpa sokongan tiada ertinya.